Home

Welkom op de site van De Waddel

Ons schapenbedrijf is gelegen in het oeroude Hoge Berggebied op Texel. Wij werken natuur-inclusief en zoveel mogelijk circulair, met respect voor mens, dier, natuur, bodem en omgeving. Onze kudde bestaat uit 400 ooien. Van mei tot oktober melken we een gedeelte van de schapen en maken we rauwmelkse kaas.
We zijn niet opengesteld voor publiek, maar u bent van harte welkom bij een van onze activiteiten en om een heerlijk kaasje of een stukje lamsvlees te kopen in onze boerderijwinkel of bij onze automaten langs de weg.  Ook bent u met uw groep op afspraak welkom voor een rondleiding, lunch of proeverij. Zeker de moeite waard, al was het alleen maar om te genieten van het prachtige landschap!

De Waddel

De Waddel en het omliggende landschap hebben een rijke geschiedenis. De boerderij is een monumentale stolp uit 1625. Op het bedrijf hebben door de eeuwen heen altijd schapen gelopen. In de stolp werd van oudsher al schapenkaas gemaakt en deze traditie zetten we met veel plezier voort.

Schapenkaas

Van mei tot oktober melken we ongeveer 150 ooien. Van de melk maken we traditionele Texelse schapenkaas. De kaas met zijn karakteristieke smaak is in het melkseizoen te verkrijgen aan huis en bij de automaten aan de weg, en daarna zolang de voorraad strekt.

Lamsvlees

In onze winkel en in onze automaten aan de weg is er volop lamsvlees te verkrijgen in handzame porties. Heerlijk op de barbecue en de Green Egg. Of gewoon uit de oven of uit de pan. Iedereen kan lamsvlees klaarmaken. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Schapenfokkerij

Vitaliteit, groeisnelheid, vruchtbaarheid en melkproductie. Dit zijn kernwoorden die onze fokrichting aangeven. De koppel ooien is ontstaan door consequente fokkerij van Piet Bakker, de vader van Jan-Willem, en door aankoop van dieren die veel groei en vruchtbaarheid vererven. Onze rammen komen altijd uit zeer vitale ooien met een goede melkproductie. De ooien brengen in de lengte van jaren gemiddeld ruim twee lammeren.
Al onze lammeren worden tussen februari en april geboren. Ze lopen met hun moeders tussen de tuinwallen op en rondom de Hoge Berg, een oeroud schapengebied.
De weides staan vol met verschillende grassen en kruiden. Die houden de dieren gezond.

De oude fokkerij is gericht op Texelse schapen met een goede kuddegeest en goede moedereigenschappen. De dieren zijn robuust en zijn uitstekend bestand tegen de soms ruige weersomstandigheden op het eiland. De Texelaar is befaamd om haar prima karkaskwaliteit. In een deel van de moeders zit een snufje Fries bloed, voor een goede melkproductie. Nadat de eerste lammeren zijn gespeend wordt er vanaf mei weer gemolken en kaas gemaakt. U bent op afspraak welkom om ons vee te komen bekijken.